Overslaan naar inhoud
Een kijkje achter de kunst van Sara Timmermans

Een kijkje achter de kunst van Sara Timmermans

Ik neem je mee in het atelier van Sara Timmermans. In dit interview ontdekken we de passie achter de kunstwerken van Sara, en hoe ze haar unieke visie op kunst tot leven brengt in haar atelier. 


Eline: ‘Sara, jouw kunstwerken spraken me meteen aan en toen ik het verhaal erachter erachter hoorde kwam het volledig samen. Kan je me wat meer vertellen over de collectie waar je momenteel aan werkt?’ 


Sara: ‘Ik weet niet of je het is opgevallen, maar er zit nogal veel fluo geel in mijn werken. En ik ben daar nog lang niet klaar mee eigenlijk; het voegt iets extra's toe aan de kunstwerken. De betekenis van geel is optimisme en positiviteit en dat spreekt me aan. Ik vind dat we dat extra hard kunnen gebruiken in het leven. Je kunt nog zo gelukkig of succesvol zijn, ieder leven kent ups en downs. De pieken en dalen horen er gewoon bij. Het hoeft ook allemaal niet te braaf, laten we er vooral heel erg van genieten en hier en daar een extra snuifje kracht en plezier toevoegen.


Absoluut, dat optimisme kan iedereen gebruiken.


‘Naast de punch die het gele toevoegt, ben ik op dit moment ook bezig met verschillende lagen. Ik speel met sculptuur en volume. Iedereen wordt ook overspoeld met prikkels, dus ik probeer daar wat orde in te brengen. Ik speel met wat structuren te brengen in die chaos, dat vind ik interessant. Jij brengt als interieurarchitect waarschijnlijk ook graag orde in de chaos? Werk jij graag met kunst in je interieur?


Ik vind dat kunst iets persoonlijks toevoegt aan een interieur, en daarom is het interessant om het verhaal achter een schilderij te kennen. Het gaat niet alleen om wat mooi is en wat niet; het gaat ook om de betekenis die je eraan kunt verbinden. Of dat nu jouw achterliggend verhaal is of het verhaal dat de koper er zelf in ziet. Het hoeft niet hetzelfde verhaal te zijn als dat van de kunstenaar. Dat maakt een interieur heel persoonlijk of uniek.


En dat is natuurlijk ook de ultieme vrijheid:; Wat zie jij in het schilderij, welke emotie triggert het bij jou? Alleen jij bepaalt welk werk waar komt te hangen in jouw huis, waardoor je een unieke en inspirerende thuis creëert.


Je maakt alle werken zelf, dus elk stuk is uniek. Hoe blijf je steeds nieuwe creatieve ideeën bedenken?


Ik speel met materialen, probeer verschillende combinaties uit en zie hoe ze op elkaar reageren. Ik werk graag met acrylverf op doek gecombineerd met allerlei technieken en materialen, waarbij ik verschillende volumes creëer en kijk hoe ze samenkomen of met elkaar integreren. Het resultaat is altijd anders.


Als ik hier rondkijk zie ik een gevarieerde collectie, zowel grote stukken als kleinere werken die samen één geheel vormen.


Ja, ik speel graag met herhaling, combineer verschillende elementen om een bepaald beeld te creëren. En soms moet het gewoon groot zijn. Een beetje volume, kracht, een echte eyecatcher.


‘En gebruik je vaak dezelfde technieken of varieer je daar ook in?’ 


‘Ik gebruik van alles een beetje, heel experimenteel maar altijd laag per laag. Dit proces neemt weken of zelfs maanden in beslag. Ik gebruik spatels om volume te creëren en soms speel ik met Lego-stukjes voor wat extra plezier en een knipoog tussen de lagen door.’


‘Wat me opvalt aan je werk in de studio is de diepte en het volume van de stukken. Het zijn geen vlakke schilderijen; ze hebben dimensie, wat diepte aan de ruimte toevoegt.’


‘Dat klopt, die dimensie kan een ruimte echt versterken. Het hoeft niet allemaal plat te zijn. De randen van de schilderijen worden ook vaak meegeschilderd waardoor het werk soms meer een object wordt ipv een schilderij. Ik hou ervan om te spelen met de betekenis van een schilderij ten opzichte van de betekenis van een structuur of object.’


‘Ik merk dat veel mensen voorzichtig zijn met de keuzes in hun interieur. Ze houden de grote stukken vaak basic omdat deze dan lang meegaan. Maar als je er dan een opvallend werk in kunt hangen, dan geeft dat wel direct meer punch aan de ruimte.’


‘Wat ik vaak zie is dat mensen een muur leeg laten en zeggen dat ze er ooit iets willen ophangen. Maar dan gaan er vijf jaar voorbij en blijft de muur nog steeds leeg.’


‘Het wachten op dat ene perfecte stuk kan soms heel lang duren.‘


Ik nodig mensen uit meer te experimenteren, hang iets aan de muur en zie hoe het de ruimte verandert of speel met verschillende kunstwerken. Het doet zoveel deugd om de ruimte waar je dagdagelijks in vertoeft wat extra punch te geven. Alsof je elke keer wanneer je voorbij het werk passeert een injectie van die originele emotie of inspiratie krijgt, heerlijk. 


‘Een vraag waar ik heel benieuwd naar ben, wanneer beschouw je een werk als afgewerkt? Het duurt maanden, maar wanneer beslis je dat het klaar is?’


‘Dat is een heel duidelijk gevoel, opeens klopt alles en komt alles samen. Er zijn ook werken die ik nooit afmaak; waar het gewoon niet samenkomt.’


‘En wat doe je daarmee?’


‘Soms vorm ik ze om; ik knip of scheur ze uit elkaar en verwerk ze in een ander werk... Maar het moet inderdaad naar mijn gevoel kloppen voor een schilderij af is. Soms neem ik zo’n werk jaren later terug op en heeft het op dat moment nog een aantal lagen nodig waar de tijd of mijn hoofd ervoor nog niet rijp voor was.’’


‘Ik denk dat dat iets is wat alleen de kunstenaar kan uitleggen, wanneer een werk echt af is.’


‘Dat klopt, het is een gevoel. Soms is het moeilijk onder woorden te brengen omdat ik meer gefocust ben op het visuele en daarom misschien net minder sterk ben met woorden. Ik ben er voortdurend mee bezig. Als ik in mijn atelier loop en een stuk zie waar ik aan werk dan, komen er ideeën in me op, dingen die ik nog wil doen. En dat blijft bij me, zelfs als ik naar huis ga.’


Je neemt het mee naar huis; je maakt de werken hier maar thuis ben je eigenlijk ook nog altijd kunstenaar. Kan je ooit de kunst-knop afzetten of is het een levensstijl? 


‘Kunstenaar zijn is inspirerend en het geeft energie, ook wanneer ik niet in mijn atelier ben. Ik hoop dat mensen die energie ook voelen wanneer ze naar mijn kunstwerken kijken of er één in hun huis ophangen, dat ze die punch in hun huis voelen.’


‘Ik voel de energie in ieder geval wel nu ik hier sta. Bedankt Sara.’


In Sara's atelier vinden we niet alleen kunst, maar een weerspiegeling van haar diepste emoties en gedachten, vastgelegd op doek. Wat we onthouden, haar kunst brengt een positieve punch!

Oudere posts
Nieuwere posts

ook interessant voor jou

Moederdag cadeau voor alle mama’s!

  Moederdag is een speciale gelegenheid om alle bijzondere vrouwen in ons leven te vieren en te verwennen. Of het nu ...

De perfecte interieurstijl voor jouw slaapkamer

Een slaapkamer is meer dan alleen een plek om te slapen; het is een toevluchtsoord waar je tot rust komt en jezelf k...

Zoeken